Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

06-12-2009: Εκδηλώσεις μνήμης υπό τη «μηδενική ανοχή» της κυβέρνησης ή Πώς η Αθήνα δεν κάηκε το φετινό Δεκέμβρη.

Περισσότερες από 850 προσαγωγές και 172 συλλήψεις σε ολόκληρη την Ελλάδα συνθέτουν τον απολογισμό του τριήμερου των εκδηλώσεων στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο οποίος στις 6 Δεκεμβρίου ένα χρόνο πριν έπεσε νεκρός στα Εξάρχεια από σφαίρα αστυνομικού εν υπηρεσία. Ανάμεσα στους συλληφθέντες 60 αλλοδαποί 24 διαφορετικών εθνικοτήτων (Αλβανοί, Ρουμάνοι, Γεωργιανοί, Βούλγαροι, Ουκρανοί, Σέρβοι, Πολωνοί, Τσέχοι, Λετονοί, Φιλανδοί, Νορβηγοί, Ελβετοί, Γερμανοί, Βέλγοι, Γάλλοι, Άγγλοι, Ισπανοί, Ιταλοί, Αμερικανοί, Πακιστανοί, Ιορδανοί, Αφγανοί, Μαροκινοί και Σύριοι) και 14 ανήλικοι.
Οι πρώτες συλλήψεις έγιναν το απόγευμα του Σαββάτου όταν αστυνομικοί, παρουσία εισαγγελέα, πραγματοποίησαν έρευνα στον «Αυτοοργανωμένο χώρο αλληλεγγύης και ρήξης» “ΡΕΣΑΛΤΟ” στο Κερατσίνι. Σύμφωνα με πληροφορίες της Αστυνομίας, ο συγκεκριμένος χώρος λειτουργούσε ως παρασκευαστήριο εκρηκτικών υλικών και ορμητήριο επιθέσεων. Ανάμεσα στους 22 που συνελήφθησαν με κατηγορίες για σύσταση και συμμορία σε βαθμό κακουργήματος, καθώς και για φθορές σε βαθμό πλημμελήματος, βρέθηκαν και τα παιδιά του πρώτου Αντιπρόεδρου της Βουλής, βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ. Γρηγόρη Νιώτη. Το ίδιο βράδυ συνελήφθησαν άλλα 41 άτομα, επειδή παραβίασαν την πόρτα του Δημαρχείου Κερατσινίου, προχώρησαν σε κατάληψή του και προκάλεσαν φθορές στο εσωτερικό του. Νωρίτερα τα ίδια άτομα είχαν τοποθετήσει εμπόδια στους δρόμους γύρω από το Δημαρχείο για να αναχαιτίσουν τους αστυνομικούς να πλησιάσουν, στους οποίους και επιτέθηκαν με πέτρες και άλλα αντικείμενα, όταν τελικά προσέγγισαν το χώρο.
«Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε» ήταν η απάντηση των χιλιάδων διαδηλωτών που κατέβηκαν στους δρόμους τις δύο επόμενες ημέρες. Δίπλα και απέναντί τους διατάχθηκαν να εκτελέσουν υπηρεσία περίπου 6000 αστυνομικοί. Η οικογένεια του Αλέξη Γρηγορόπουλου παραμονές της επετείου είχε απευθύνει έκκληση για ειρηνικές εκδηλώσεις, προκειμένου να τιμηθεί η μνήμη του παιδιού τους. Δεν βρήκαν, ωστόσο, απήχηση, με αποτέλεσμα αρκετές σπασμένες βιτρίνες καταστημάτων και τραπεζών, καμμένους κάδους και αυτοκίνητα, σπασμένα οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας.
Την Κυριακή το απόγευμα κουκουλοφόροι κατέλαβαν την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, πέταξαν πέτρες στις εκεί διμοιρίες των Μ.Α.Τ., έβαλαν φωτιές σε κάδους, αντικατέστησαν την ελληνική σημαία στης ταράτσας του κτιρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης με εκείνη των αναρχικών και έκαψαν τη γαλανόλευκη. Στην προσπάθεια κατάληψης της Πρυτανείας, οι κουκουλοφόροι επιτέθηκαν στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστο Κίττα, ο οποίος νοσηλεύτηκε με εγκεφαλική διάσειση στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. «Ωμό και απροκάλυπτο φασισμό» χαρακτήρισε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, τις «εγκληματικές ενέργειες που ακολούθησαν με την επίθεση εναντίον του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών» και δήλωσε ότι πρόκειται για πράξεις του κοινού ποινικού δικαίου, χωρίς πολιτική και κοινωνική υφή. Για τον εντοπισμό δε των δραστών της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος του πρύτανη, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για.
Παράλληλα, σχηματισμός δικογραφίας διατάχθηκε και για τον τραυματισμό της 61χρονης διαδηλώτριας Αγγελικής Κουτσουμπού, η οποία παρασύρθηκε από μοτοσικλέτα αστυνομικού της Ομάδας Δ την Κυριακή στην Πλατεία Συντάγματος. «Δεν ήταν τροχαίο! Πήραν φόρα και την χτύπησαν, και μετά επέστρεψαν και την ξαναχτύπησαν με κλομπ», υποστήριξε στο NewsIt.gr ο σύζυγός της.
Ο κατάλογος των τραυματισθέντων στις τρεις ημέρες εκδηλώσεων συμπληρώνεται από μία γυναίκα που δέχτηκε πέτρα στο κεφάλι στην οδό Πανεπιστημίου 23, σε κατάστημα όπου εργαζόταν, έναν άντρα που δέχτηκε πέτρα στον αστράγαλο στην πλατεία Κλαυθμώνος και περισσότερους από 30 αστυνομικούς, ένας εκ των οποίων βρίσκεται σε πολύ σοβαρή κατάσταση.
Οι εκδηλώσεις μνήμης, τα επεισόδια, οι καταλήψεις Πανεπιστημιακών Σχολών, οι προσαγωγές και οι συλλήψεις δεν περιορίστηκαν στην πρωτεύουσα. Στη Θεσσαλονίκη, την Ξάνθη, την Κομοτηνή, το Βόλο, την Καρδίτσα, την Πάτρα, το Αγρίνιο, την Ρόδο, το Ηράκλειο και τα Γιάννενα οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, οι παρεμβάσεις και οι επιθέσεις ήταν εξίσου έντονες.

Πηγές:
www.zougla.gr
news.bbc.co.uk
www.cnn.com
www.astynomia.gr
www.newsit.gr
www.yptp.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου