Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

20 χρόνια από την πτώση του «τείχους της ντροπής»

Υπό τον ήχο του ύμνου του Βερολίνου «Berliner Luft» (Αέρας του Βερολίνου), ερμηνευμένο από τον ισπανό τενόρο Πλάθιντο Ντομίνγκο, γιορτάστηκε στις 9 Νοεμβρίου η 20ή επέτειος από την εξάλειψη του Σιδηρούν Παραπετάσματος.
Πυροτεχνήματα, υπαίθριες συναυλίες, αναπαράσταση της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου με το «γκρέμισμα» ενός πολύχρωμου ντόμινο μήκους 1,5 χιλιομέτρου τα κομμάτια (ύψους 2,5 μέτρων και βάρους 20 κιλών το καθένα) του οποίου είχαν ζωγραφίσει 15.000 παιδιά, και δημιουργία μιας ανθρώπινης αλυσίδας 100.000 ατόμων, την οποία δεν πτόησε η συνεχής βροχή, συμπλήρωσαν τις εορταστικές εκδηλώσεις με τον έντονα συμβολικό χαρακτήρα στην Πύλη του Βραδενβούργου.
Η επικεφαλής των εκδηλώσεων, Γερμανίδα Καγκελάριος κ. Άγκελα Μέρκελ, ο τελευταίος πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας και ηγέτης του συνδικάτου «Αλληλεγγύη» διέσχισαν πεζή το παλιό συνοριακό φυλάκιο στην Μπορνχόλμερ Στράσε, το πρώτο σημείο του Τείχους που άνοιξε πριν 20 χρόνια, ενώ η κ. Μέρκελ μαζί με τους 30 και πλέον υψηλούς προσκεκλημένους της διέσχισαν και την Πύλη του Βραδενβούργου.
«Η γερμανική ενοποίηση δεν έχει ολοκληρωθεί», υπογράμμισε η γερμανίδα καγκελάριος, δεδομένου ότι ακόμη υφίστανται θεσμικές διαφορές μεταξύ Δύσης και Ανατολής.
Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, η οποία έκανε λόγο για «πτώση των τειχών του 21ου αιώνα» με τη στενότερη συνεργασία Ευρώπης και Αμερικής.
Το «παρών» στους εορτασμούς έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ο έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος τόνισε ότι «…η ανθρώπινη μοίρα εξαρτάται από το τί θα κάνουν οι άνθρωποι με αυτήν».

Πηγές: http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathbreak_1_09/11/2009_306747
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4877647,00.html
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1072610
http://news.ert.gr/el/kosmos/eyropi/29420-eikosi-xronia-apo-tin-ptosi-tou-teixous

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου